Ajankohtaista

20.7.2019

Elämys on elämää, aistein koettua iloa

Elämys suomenkielellä on jotakin elämään liittyvää. Sitähän se onkin, sillä Wikipedia kuvaa sen ”moniaistisena ja merkittävänä kokemuksena, joka voi tuottaa kokijalleen henkilökohtaisen muutoskokemuksen. Elämyksen aikana koettu ja opittu voidaan omaksua osaksi arkipersoonaa, tai elämyksen kokeminen voi johtaa oman maailmankuvan muuttumiseen.”

Persoonallista

Elämys on hyvin henkilökohtainen kokemus. Mikä vaikuttaa elähdyttävästi toiseen, ei tuota toiselle samaa kokemusta. Riippuu paljolti henkilön persoonasta ja hänen lähtökohdistaan. Toiset ovat varovaisempia ja toiset taas hakemalla hakevat äärimmäisiä kokemuksia.

Seikkailijan kokemus

Seikkailija ottaa reppunsa, pakkaa sinne passin, kukkaron ja puhelimen, muutamia vaihtovaatteita. Lentolippu netin kautta ja sitten vain menoksi. Viidakot, savannit ja vuoristot jne. odottavat! Joku meloo aavalle merelle kajakissaan ja majoittuu pienelle ulkosaarelle. Siellä sitten pieni mökki tuulensuojana, retkimuonaa mukana ja makuupussi vuoteena on hänelle elämys.

Tyttäreni harrasti laskuvarjohyppyä seitsemisen vuotta. Eka hyppy meni omakotitalon katolle, mutta onneksi ei sattunut pahempaa. Siitä toivuttuaan hän hyppäsi satoja hyppyjä. On kuulemma niin hieno tunne, kun koneesta hypättyään kokee vapaan pudotuksen korkeuksissa ja sitten varjon varassa laskeutuu maahan. Joku menee merten syvyyksiin tai luoliin sukeltamaan ja kokee sen lumoavan maailman parhaana elämyksenä.

Onkohan olemassa kenties joku”extreme-geeni? Joillakin on suuri taipumus hakeutua jännittäviin ja omia rajoja koetteleviin kokemuksiin. Tiedä häntä, mutta minä olen kyllä sellainen arkapupu, että pysyn kyllä tiukasti maan kamaralla ja etsin toisenlaisia elämyksiä.

Toisenlainen elämys

Introverttina persoonana kaipaan monesti kaiken hälyn ja ihmisjoukkojen keskellä hiljaista yksinoloa. Elämys voi olla kävelyretki.  Tarkkailen luontoa, pilviä, taivasta ja ihailen kukkasia. Tai sitten löydän hyvän ja mielenkiintoisen lukuelämyksen tai katson elokuvan, jonka muistan vielä pitkän aikaa jälkeen päin.

Niinkin arkinen asia kuin puhtaat lakanat vuoteessa, johon saa pujahtaa kun on ensin käynyt saunassa. Muistan kuinka maalla kotona äiti kuivatti lakanoita kevättalvella ulkona auringossa. Se tuoksu, mikä niistä tuli, kun ne vielä kohmeisina tuotiin sisälle kuivumaan. Sen kun olisi saanut purkkiin.

Toinen muisto lapsuudestani, elämys oli sekin.  Oli niitetty ja pihanurmi. Lakaistu heinät kasaan, jossa me lapset saimme vähän telmiä. Sitten lähdettiin illalla uimaan. Vesi oli lämmintä ja ilta-aurinko paistoi laiturille. Tyyni järvi, joku vesilintu lipuu vedenpintaa, sukeltaa sitten pinnan alle ja nousee jälleen muutaman metrin päästä ylös. Ihanan raukea olo, yhdessä perheen kanssa.

Elämysten tuottaminen matkailuyrityksenä

Elämyksiä ei voi koskaan takuuvarmasti tuottaa juuri siksi, että olemme yksilöitä.  Mietipä, millaisia elämyksiä sinä haluaisit lomallasi kokea!

Elämää metsässä

Tervantuoksuinen laavu, mustaksi nokeentunut kahvipannu ja nuotio. Makkarat tirisevät hiilten hehkussa ja nuotiolla valmistuvan kahvin tuoksu! Tuulen humina puiden latvoissa. Aurinko lämmittää kasvojasi, joku lintu ääntelee lähistöllä. Tuoksuu metsä, pihka ja sammal.

Mättäillä siniset mustikat kutsuvat poimijaa. Kipon pohjalle kopsahtaa muutama marja, sitten niitä on yhä enemmän. Pian on kipollinen marjoja syötäväksi? Tai kori keikkuu käsivarrella, kirpeänä syysaamuna matkalla kuusikkoiseen sienimetsään.

  Silfvastas Holiday Homes laavu metsässä

Lasten ja lapsenmielisten iloa

Ongen koho kelluu hiljaa veden pinnalla. Sitten alkaa tapahtua. Koho hieman pompahtelee, jännitys tihenee, koho painuu veden pinnan alle. Lapsen silmät pyöreät ihmetyksestä. Kalasaalis tarttui syöttiin!

Järvellä vene lipuu hiljaa eteen päin. Kimmeltävä auringon silta välkehtii veden pinnalla. Yhtäkkiä virvelin vapa jännittyy ja siima kiristyy. Meidän perheen veneretki, kesälomamuisto kerrottavaksi kavereille ja muisteltavaksi vuosienkin päästä.

Elämä on tässä ja nyt

Elämys. Jälleen on uusi aamu! Kastepisarat kimmeltävät ruohikossa auringon valossa. Kädessäsi höyryävä kupillinen juuri keitettyä tuoretta kahvia. Hiljaisuus. Joku lintu ääntelee jossakin. Juuri sinä siinä paikassa ja sillä hetkellä. Ohi kiitävä hetki, mukava muisto.
Paljaat jalat koskettavat kosteaa nurmikkoa. Astelet rantaan ja pulahdat raikkaaseen veteen, jonka viileys viipyy iholla vielä jonkin aikaa vedestä noustuasi.

    Silfvastas HOliday Homes Taasianjoen koski

Istahda siinä hetkinen kosken äärelle ja kuuntele veden hiljaista solinaa. Auringon lämpö hyväilee kasvojasi. Päästä irti huolista ja tekemisestä. Saat vain olla, ihan vapaana, nauttia.

Sade ropisee kattoon. Unettavaa. Silmäsi painuvat kiinni ja olet unten mailla.  Stressi ikään kuin sulaa pois. Levollisuus ja rauhoittuminen tulee tilalle. Maailma kiireineen jää taakse.

Silfvastas Holiday Homes pienessä Pukaron kylässä Lapinjärven maalaiskunnassa ei tarjoa sinulle äärimmäisiä kokemuksia, suuria seikkailuja. Mutta meillä on jotakin sellaista pientä ja yksinkertaista, mitä moni kaipaa.

Olemme parhaimmillamme tarjotessamme rauhallista ja leppoisaa olemista. Luulenpa, että hyvin hyvin moni on täällä  saanut kokea jotakin, mikä kutsuu tänne yhä uudestaan.

Tulethan sinäkin!

 

 

18.7.2019

Vuokramökin varaus suoraan kalenterista

Nyt voit varata majoituskohteen suoraan kotisivuiltamme. Etusivulta pääset kaikkiin kolmeen kalenteriin. Mikäli haluat tutustua kohteisiin ja löydät mieluisan kohteen, niin pääset varauskalenteriin siltä samalta sivulta.

Muistathan klikata kalenterista, onko kyseessä päivävaraus vai viikkovaraus.

Toki Yhteystiedot -sivukin toimii edelleen, mikäli mieluummin soitat tai laitat sähköpostia.

3.6.2019

Kaj Henrik Silfvast- työelämään

AIKA ASTUA TYÖELÄMÄÄN

Myyntityössä

Varusmiespalvelu on suoritettu ja nyt on aika astua työelämään.

Ensimmäinen työnantajani on Porvoon HANKKIJA, jonka palveluksessa vierähtää kolmisen vuotta. Siellä markkinoin ja myyn isännille maataloustraktoreita, puimureita sekä maataloustyökoneita.Porvoon Hankkija nuoren Kajn työpaikka

Hankkijalla saan hyvää teoreettista koulutusta myyntiin, jopa videoinnin avulla, mikä on uutta 70-luvulla. Samaa ei voi oikein sanoa kenttäkoulutuksesta. Minulle luvataan kyllä muutaman kuukauden ajaksi kokeneempi edustaja perehdyttämään ja opastamaan käytännön tilanteissa.  Se jää kuitenkin vain lupaukseksi, sillä työnjohto eikä osaston johtaja ole asian suhteen ajan tasalla.

Yksin on kohdattava  käytännön haasteet! Kyllähän myyntityö yksinään on vasta aloittavalle nuorelle miehelle liian suuri pala purtavaksi ja se kävi lopulta ahdistavaksikin.

Kunnan virkamiehenä

Kun hätä on suurin, on apukin yleensä lähellä. Aivan oikealla hetkellä tuleekin onneksi puhelinsoitto Lapinjärven kunnasta. Minulle tarjotaan maataloussihteerin tointa, jossa vierähtää jopa kymmenen vuotta. Se on elämäni parhaimpia työjaksoja.

Agrologin pohjakoulutukseni sopii varsin mainiosti tähän hommaan. Siihen sisältyy kaikki maatalousyrittäjän talouteen liittyvä neuvonta sekä karjatalouteen kohdistuva lomitusjärjestelmä. Varsinainen viljelykseen liittyvä neuvonta kuuluu lähinnä maatalouskeskukselle.

Työvuosieni aikana maatilatalous kehittyy huimasti: Tilojen pinta-alat suurenevat, karjamäärä lisääntyy ja maatalous koneellistuu voimakkaasti. Viljelijöiden lomitustoiminta vilkastuu. Lapinjärven kunnalla on parhaimmillaan 24 lomittajaa, mikä on kunnan kokoon nähden suuri määrä koko maassa. Maataloussihteerinä Lapinjärvellä

Maatiloilla investoidaan 80-luvulla paljon. Tarvitaan lainaa maan ostoon, rakentamiseeän ja moneen muuhun kohteeseen.

Eräs yksityinen piirre tulee tässä mieleeni. Pelloilla kulkee paljon porukkaa, jonka tehtävänä on kitkeä pois hyötyviljan joukosta ns. hukkakauraa, joka saastuttaa muuten koko sadon.

Eräänä päivänä koittaa se hetki, jolloin takki on tyhjä, ts. on annettu tähän sarkaan kaikki, mitä minulla annettavana on. Esimiehenikin huomaa tämän ja  toteaa, että nyt on Kaitsun aika lähteä kohti uusia haasteita.

Pankkialalla ja maanviljelijänä

Jälleen avautuu eteeni uusi tilaisuus. Elimäen Osuuspankki (nykyisin Länsi-Kymen OP) perustaa Lapinjärvelle uuden sivukonttorin, jonne minut palkataan konttorinjohtajaksi vuonna 1984. Lapinjärven osuuspankki

Saan todella hyvän koulutuksen pankkialalle, mutta en valitettavasti voi jatkaa toimessa kuin kolmisen vuotta. Vanhempani nimittäin sairastuivat vakavasti, joten minun on jäätävä kotiin hoitamaan maatilaa aina vuoteen 2011 asti.

Klapeja uuneihin ympäri Uuttamaata

Maatilan hoitamisen oheen perustan 1987 Pukaron polttopuu -nimisen klapiyrityksen. ”Alku aina hankala, mutta lopussa kiitos seisoo.” Tämä sananlasku pitää paikkansa, sillä yritys kasvaa Suomen yhdeksi suurimmista polttopuita myyvistä yrityksistä. Puita tuotetaan noin 4000 kuutiometriä vuodessa. Raakapuuta toimittaa Itä-Uudenmaan Reviiri.

Yrityksessä on yksi palkattu työntekijä kuorma-autonkuljettajana ja toinen tuotantokoneen käyttäjänä silloin, kun en itse ole hoitamassa  hommaa.  Työtahti on melkoinen, ja siinä hommassa mieheltä menee lonkkanivelet. No, ei hätää, sillä laitetaan uudet nivelet!

Klapiyritys myydään vuonna 2008. Polttopuuyritys Silfast Lapinjärvi

 

 

 

 

Matkailua ja majoitustoimintaa

Se on nyt vaan niin, ettei meikäläisen luonteelle sovi jäädä toimettomaksi.

Eräänä päivänä, taisi olla vuosina 2010-2011, syttyy idealamppu ajatuksissani!  Tuossa tontilla seisoo tyhjillään kaksi hirsimökkiä, joita voisi alkaa vuokraamaan. Aluksi  yritys toimii nimellä Henna House Oy, myöhemmin se tunnetaan nimellä Silfvastas Holiday Homes. Muutaman vuoden kuluttua erillisessä piharakennuksessa sijaitseva toimisto sanerataan huoneistoksi. Joen rantatörmälle rakennettaan aito suomalainen puilla lämmitettävä ”edustussauna.” Silfvastas Holiday Homes majoituspalvelu vuokramökit

Tässä tämä matka on jatkunut, kovaa työtä vaatien. Saa nähdä, kuinka kauan elonpäiviä riittää ja ehtiikö oikeasti eläkkeelle. Kyllä ikä luonnollisesti tuo jo omat haasteensa. Onhan työelämää jo ollut yli 40 vuotta täydellä tohinalla.

Musiikkia matkassa

Musiikki kulkee koko matkan mukana elämässäni. 70 vuotta tulee täyteen 2018, jolloin teen päätöksen luovuttaa Borgå Damkör -kuoronjohtajan hommat nuoremmalle. Se urani päättyy hienoon juhlakonserttiin Porvoon tuomiokirkossa.

Kaj Henrik Silfvast 70 v ja kuoro Porvoon tuomiokirkko

23.5.2019

Monta syytä lomailla Suomessa

Suomi – kaunis lomamaa

Kuljetpa Suomessa etelästä pohjoiseen tai lännestä itään löydät aina uusia kokemuksia. Maisemat vaihtuvat, on lakeutta ja vaaroja, on merta, jokia ja järviä, etelän kulttuurimaisemat ja pohjoisen autius tuntureineen. Kannattaa matkustaa kotimaassa, täällä on paljon sellaista, mistä et ole ollenkaan ollut tietoinen.

Lähdepä Helsingistä itään (HelsinkiEast) Suomi matkailee Pukaron maalaismaisema kylätie tänne Kaakkois-Suomen suuntaan. Valtatie kutonen tuo sinut reilussa tunnissa Lapinjärvelle, Pukaron kylään. Mitä siellä sitten on? Maalaismaisemassa, peltojen vierellä, joen varrella olemme me, Silfvastas Holiday Homes.

Majoitu ja lepää

Kun reissussa on myös perheen ipanoita, tietänet, kuinka tarvitaan taukoja matkan varrella. Lemmikkikoirakin haluaa päästä jaloittelemaan ja pissalle. Mikset ottaisi kunnon breikkiä, yöpyisi hyvin varustetussa mökissämme? Saunot, grillaat ja sitten levänneenä jatkat matkaa. Suomessa lomalla saunotaan Silfvastas holiday homes

Tutustu ja liiku

Moni täällä käynyt on tahtonut tulla uudestaan joko viikonlopuksi tai pidemmäksikin aikaa. Kyllä täällä tekemistä löytyy. Ota ensikohteeksi Lapinjärven idyllinen kirkonkylä, järvi, uimaranta, kulttuuripolku ja Lukkarinpuiston leikkipaikka sekä kaunis kirkko. Polkupyörällä ajat sinne puolessa tunnissa. Polkupyöriä löytyy meiltä niin isoille kuin pienillekin. Lisäksi täällä paikan päällä on sulkapallokenttä, pienoisgolfrata, tikkataulut ja frisbeegolf.

Lähde luontoon

Jos metsään haluat mennä nyt, niin läheltä löytyy Pellen laavu, jossa keität nuotiokahvit, paistat makkarat ja jälkiruuaksi poimit tuoreet mustikat mättäistä. Kalaa voit narrata lähijoesta, mutta suuremman saaliin mahdollisuus on kuitenkin kalastaessasi Lapinjärvestä. Kiinnostaisiko veneajelu ja saariretki hyrisevän sähköperämoottorin kuljettamana? Tyyni ilta, auringon säteet veden pinnalla, lintujen ääntely, muuten hiljaista.

Suomessa matkaillen poimit puhtaat mustikat       Suomen metsistä syyslomalla puolukkaan Loma Suomessa Silfvastas Holiday Homes metsätie vie laavulle

Vieraile ja nauti

Täältä on helppo tehdä päiväretkiä ympäröiviin kaupunkeihin. Loviisan ruusuhäät heinäkuussa, jazz brunssi satamassa. Kouvolassa pidetään asuntomessut heinäkuussa, eikä Tykkimäen huvipuisto ole kaukana. Kotka on puistojen kaupunki. (Kymenlaakson kesä)

Kymenlaaksosta löytyy yrityksiä, jotka myyvät monenlaista lähiruokaa (Makuja kaakosta). Lapinjärven kirkolla voit ostaa Lapinjärven Leipomon tehtaan myymälästä makoisat leivät ja leivonnaiset, päälle Porlammin meijerin juustoa.  Muista kalaherkut Fisherman’s Food tässä lähellä. Pukaron Paroni tarjoaa aamiaisen ja lounaan joka päivä.

Pukaron Paroni aamiainen ja lounas

 

Tule perheinesi landelle, äläkä unohda lemmikkieläintäsi. Luodaan yhdessä teille mukavat lomahetket ja – retket.

Löydät meidät netistä www.silfvastasholidayhomes.fi ja facebookista silfvastasholidayhomes.fi

22.5.2019

Kaj Henrik Silfvast – Nuoruus

Elämäni nuoruusvuodet

Opiskelen elämää varten

Lähden agraari-alalle

Nuoruusvuosinani elämäni jatkosuunnitelma alkaa pikkuhiljaa hahmottua. Lähden opiskelemaan agraari-alaa. Tässä vaiheessa en voi vielä ajatella maanviljelijän ammattia, koska näet vanhempani ovat vielä suhteellisen nuoria itse siinä jatkamaan. Toisaalta tiedän, että  agrologeilla on hyvät mahdollisuudet työllistyä. Sillä koulutuksella saattoi saada töitä maatalouskonekaupan piiristä, vakuutus- ja  pankkialalta, maataloussihteerinä, maataloustuottajien neuvojana, poliitikkona yms.

Niinpä menen Kemiön maamieskoulun ja siitä jatkan ruotsinkielisessä oppilaitoksessa Högre svenska lantbruksläroverket. Loppujen lopuksi suoritan agrologin tutkinnon 4 vuodessa hyvin arvosanoin.

Noina vuosina opiskeleminen alkaa tuntua mielekkäältä.  Nyt opiskelee elämää varten enkä vain jotakin teoriaa.  Hankitulla tiedolla tulee saada jotakin aikaan, sillä luodaan jotakin tuottavaa, jolla on rahallistakin arvoa. Tämä ajatus nytkin minua motivoi uuden oppimisessa.

Opiskeluvuosiin liittyy monia mukavia muistoja. Se oli mieluisa elämänvaihe. Välillä toki melko reipasta opiskelijaelämää, mutta silloin sitä jaksoikin

Turku on hieno kaupunki, ja siellä vietetyt vuodet säilyvät muistoissani kuten laulussa sanotaan ”Ei kultainen nuoruus jää unholaan, vaan mmuistoissain’ jälleen sen luoksein saan.”

 

Suomen armeijan leipiin

Suorittamassa varusmiespalvelua Dragsvikissa

Suoritan opintoni loppuun ja sitten alkaa varusmiespalvelu. Vaikka moni nuori valittaa ja harmittelee armeijassa oloa, niin minä loppujen lopuksi viihdyn siellä. Armeijan leivissä yksivuotinen taival kiinnostaa minua alusta alkaen. Varsinkin aliupseerivaiheesta reserviupseerikoulutukseen Haminaan ja takaisin peruskomppaniaan antaa miehelle hyvän opetuksen siitä, mitä joskus voi tapahtua ja mitä kannattaa puolustaa.

Dramatiikkaa – lopun alkuko?

Ollakseni rehellinen minun on kerrottava se tosiasia, ettei tämä matka onnistunut ilman ”kyyneleitä”. Vastaan tulee nyt kieliongelma, sillä en ole oikeastaan koskaan opiskellut suomenkielellä, vaikka olen puhunut suomena lapsesta saakka. Upseerikoulutuksessa voisin kyllä opiskella ruotsiksi, mutta ohjeet ja komennot sekä luennot ovat suomeksi. Se ei vaan  toimi kohdallani ollenkaan. En anna kyllä periksi, vaan hammasta purren yritän eteenpäin.

Jossakin vaiheessa tilanne näyttää tosi huonolta. Joudun esimiehen puhutteluun kaksi kertaa, mutten anna periksi. Kaksi kaveria joutuu lähtemään ” maitojunalla” takaisin peruskomppaniaan.

Onnistumisia sittenkin

Lieneekö tuolta taivaista tultu auttamaan, sillä kuin ihmeen kautta kaikki kääntyy kuitenkin parhain päin. Homma alkaa sujua: RUK:sta selviän hyvin paperein ja saan luutnantin natsat. Armeijan loppuaika peruskomppaniassa eli Dragsvikissä sujuu paremmin kuin hienosti.  Kouluttajana olo leppoisaa aikaa. Pärjään kavereiden kanssa hyvin. Siihen vaikuttanee se, että luonteeni mukaisesti tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa.  Tämä on heijastunut positiivisena palautteena myöhemmissä tehtävissäni. Tästä sitten seuraavalla kerralla.

Kaj Silfvast varusmiehenä Dragsvik ja Hamina

 

 

20.5.2019

Hyvinvointia ja terveyttä 

”Jos ei viina, sauna ja terva auta, niin tauti on kuolemaksi”

Näin toteaa vanha suomalainen sananlasku. Uskoisiko tuohon! Viina ehkä, kenties saunakin, mutta terva?  Vanha kansa taisi tietää, uskoi ja kokeili.

Ennen vanhaan ihmiset kokemusperäisesti uskoivat monenlaisiin parantaviin hoitokeinoihin. Olivatko ne tehottomia nk. uskomushoitoja, kuten nyt puhutaan? Nykytiede on mennyt eteenpäin ja on keinoja tutkia erilaisia asioita. Niinpä on voitu osoittaa, että ennen vanhaan ollaan oltu oikeilla jäljillä.

Alkoholi, viina, pirtu…

Viina on viisasten juoma. Pienessä määrin sen on sanottu olevan terveydelle hyväksi. Pieni tilkka, ”fingerporillinen” konjakkia voi tehdä hyvää sydämelle ja rauhoittaa. Jos viina pääsee isännäksi, niin voi käydä siten, että yksi annos on liikaa eikä tuhat enää riitä. On tunnettava rajansa. Moni kuvittelee hukuttavansa murheensa alkoholiin, mutta eivät ne huku, korkeintaan voivat hetkeksi unohtua.

Hyvässä seurassa tunnelman kohottajana alkoholi kohtuudella nautittuna voi vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin. Iloinen ja hyvä sosiaalinen yhteisö jo sinänsä tekee hyvää.

Käsidesi bakteereita vastaan terveysRakkaalla lapsella on monta nimeä sprii, pirtu, etanoli. On tunnettua, että alkoholilla sopivassa pitoisuudessa on mikrobeja tuhoava vaikutus. Onhan siitä esimerkkinä desinfiointiaineet, joilla pystytään vähentämään ja estämään haitallisten bakteerien ja virusten leviämistä.

Ennen vanhaan eläimiäkin hoidettiin viinalla, lähinnä tulehduksia. Tarina kertoo eläinlääkäristä, jonka luokse isäntä tuli pyytämään pirtureseptiä. ”No, sikako pitää saada neljälle jalalle?” kysyi lääkäri. ”Ei, kun isäntä nelinkontin.”. No, tarinat ovat tarinoita ja leikki sijansa saakoon.

Terva ja pihka, puusta molemmat

Tervaa on valmistettu monesta puulajista. Sitä  on käytetty mm. suksien pohjiin, soutuveneiden ja isompienkin alusten kestävyyden parantamiseksi. On arvioitu, että terva koostuu 10000 eri ainesosasta.  Asiantuntijat otaksuvat, että lääketieteellisesti tärkeimmät ainesosat ovat fenoleja ja aromaattisia hiilivetyjä. Niiden alkuperä (puu), maaperä ja muut ympäristön muuttuvat tekijät vaikuttavat tervan ominaisuuksiin.

Hilse kuriin tervashampoolla hyvinvointi terveys ihoTervaa on käytetty erityisesti ihotautien hoidossa. Minulla oli lapsena polvi- ja kyynärtaipeissa kutiava ihottuma. Muistan käynnin lääkärissä, joka sanoi sen olevan maitoruven pikkuserkku. Sain pieniä sinisiä pillereitä ja ruskean mustakantisen lasipurkin, jossa oli tervasalvaa. Kyllä se ihottuma siitä sitten parani iän myötä tervalla tai ilman.

On olemassa myös tervasaippuaa ja tervashampoota, joista viimeksi mainittu kyllä auttaa päänahkan hilseilyyn.  Kokemusta on miehelläni. On kehitetty myös pihkasalvaa, joka auttaa ihon rohtumiin ja halkeiluun. Äidilläni oli tapana ottaa kuusesta valuvaan pihkaa suoraan havaisiin sormenpäihin.

Pihkasalva soveltuu moneen käyttöön Kuusen pihka auttaa ihoa paranemaan

”Haavanhoitoon, palovammoihin, auringon polttama iho, kynsisieni, halkeilevat sormenpäät ja kantapäät, herpes, poskiontelotulehdus, syylät,  ampiaisten ja hyttysten pistoihin nopea helpotus

Lisäksi pihkasalvaa suositellaan ruusuun, peräpukamiin, tulehtuneeseen ihoon ja säärihaavoihin. Myös makuuhaavat ja atooppinen iho, psoriasis ja hiivasieni ovat monipuolisen pihkasalvan käyttökohteita. Pihkasalva on sen takia todellinen luonnon ihmevoide.”

 

Sauna vanhin voitehista

Muistoja ja muisteloita

Saunassa on ennen vanhaan synnytty ja siellä on saatettu ihminen viimeiselle matkalle elämän päätyttyä. No, tällaista nyt ei enää Suomessa ole, mutta saunominen on kuitenkin yhä suomalaisille tärkeää.

Muistan itse lapsuudestani joulusaunan, jonka isä koristeli aattoiltana. Lauantaina oli vielä siihen aikaan koulua, josta palatessani sieraimiini tuli puusavun kodikas tuoksu.  Isä lämmitti saunaa. Usein oli ison puulämmitteisen kiukaan kiville laitettu alumiinipussiin makkaraa ja sekavihanneksia iltaruuaksi.

Saunotaan Silfvastas Holiday Homes sauna

Kannattaa saunoa

Se edistää terveyttä ja hyvinvointia, näin ovat tutkijat todenneet.

Saunan terveysvaikutuksia on tutkittu jo vuosikymmeniä erityisesti Suomessa, Japanissa ja Saksassa. Vaikka tutkimus ei ole ollut systemaattista, vuosien varrella kertyneen tiedon perusteella voidaan ainakin olettaa, että saunasta on tai voi olla hyötyä monissa  tapauksissa (https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00927):

Sauna ja iho

On todettu, että saunominen parantaa ihon läpäisyestettä niin, ettei saunojan iho kuivu niin helposti kuin saunaa välttävän iho. Kesällä saunotaan usein, mikä saattaa selittää sen, että  kuivaihoisen iho ei kuivu niin paljon kuin talvella. Saunominen vaikuttaa myönteisesti myös ihosairauksissa kuten psoriasis, tali-ihottuma ja infektoitunut ihottuma.

Sauna, sydän ja verenkiertoelimistö

Verenpaineen on todettu alenevan jo puolen tunnin saunomisella. (Itä-Suomen yliopiston Sauna ja sydänterveys -tutkimusprojekti). Jos käyt säännöllisesti saunassa, sinulla on pienempi riski sairastua sydänsairauksiin, verenpainetautiin, aivoinfarktiin, Alzheimerin tautiin ja dementiaan. Lisäksi säännöllinen saunominen on yhteydessä pienempään sydänperäisen äkkikuoleman riskiin.

Saunominen voi myös vahvistaa immuunijärjestelmää ja vähentää kehon hiljaista eli matala-asteista tulehdusta. Saunomisen on havaittu olevan yhteydessä pienempään hengityselimistön sairauksien riskiin.

Jatkuvasta nuhasta kärsivä voi saada helpotusta saunomisesta, kun saunassa käydään 3–5 kertaa viikossa. Myös astmaatikot hyötyvät saunomisesta, sillä saunominen laajentaa keuhkoputkia.

Sauna ja stressi

Sauna tutkitusti rauhoittaa. Sauna ja sydänterveys -tutkimus  osoitti, että sykevälivaihtelu kasvoi saunomisen jälkeen. Suurempi sykevälivaihtelu viittaa autonomisen hermoston tasapainottumiseen ja stressitilan vähentymiseen.

Saunominen lisää endorfiinien, aivojen tuottamien ”sisäisten morfiinien” tuotantoa. Tämä voi selittää rentoutuneen ja rauhallisen olon saunomisen jälkeen. Saunominen rentouttaa kipeitä lihaksia, se helpottaa myös fibromyalgiaan ja reumaan liittyviä kipuja. Vaikutus perustuu ainakin osittain mielihyvähormoneihin eli endorfiineihin.

Silfvastas Holiday Homes tarjoaa sinulle ainutlaatuisen kokemuksen! Jokainen täällä vieraillut asiakkaamme on ollut ihastuksissaan kylvettyään aidossa suomalaisessa saunassa.

Maaseudun rauha, kohiseva koski ja satakielen laulu kesäaikaan. Talvella valkoiset hanget ja kirkas, syvänsininen tumma tähtitaivas on kokemus vailla vertaa. 

7.3.2019

Tietosuojaseloste

Keitä olemme

Yrityksemme toimiala: Matkailu/mökkivuokraus, lisäksi mahdollistamme tilojemme käytön juhliin, virkistäytymiseen, kursseille ja koulutukseen.

Yrityksemme omistaa: Kaj Silfvast, kajsilfvast@hotmail.com

Verkkosivustomme osoite: https://silfvastasholidayhomes.fi.

Yrityksemme nimi: Silfvastas Holiday Homes, Y-tunnus 136 1550-6

Osoite: Pukarontie 292, 07830 Pukaro, SUOMI

Rekisteristämme vastaava henkilö on Liisa Silfvast, johon voit ottaa yhteyttä sähköpostilla osoitteessa liisa.m.silfvast@gmail.com.

 

Henkilötietojen kerääminen

Yrityksemme saa henkilötietoja mökkien vuokrausvarausten yhteydessä seuraavien kanavista:

1.      Suora henkilökohtainen yhteydenotto (puhelinsoitto/sähköposti)

2.     Kotisivujen yhteydenottolomakkeen kautta (puhelinsoitto/sähköposti)

3.     Kolmas osapuoli (kumppani) hoitaa varauksen ja lähettää meille tiedot varauksesta tai pyynnön ottaa yhteyttä asiakkaaseen (Chat).

4.     pyydämme paikalla olevalta asiakkaalta suostumusta antaa tietojansa (omakätinen kirjoitus tai käyntikortti)

Käsiteltävät henkilötiedot

Varauksen yhteydessä saamme seuraavia henkilötietoja:

Nimi, osoitetiedot, puhelinnumero, varatun kohteen nimi, varauksen aika, hinta, sähköpostikeskustelut.
Maksukorttien tietoja emme kerää emmekä säilytä.

Sähköpostiosoitteet voivat olla usein piilotettu varauksia välittävien kumppanien osalta (viestit kulkevat ko. yrityksen kautta). Asiakkaiden lähtiessä pyydämme omakätisesti kirjoitetun s-postiosoitteen ja mainitsemme heille niiden käyttötarkoituksesta.

Henkilötietojen käyttö

Henkilötietoja käytämme ainoastaan mökkivarausta käsitellessämme.
Ø  Keskustelu sähköpostilla tai puhelimitse mökkivarauksen järjestämiseksi ja lisäselvitysten saamiseksi.
Ø  Sisäiseen käyttöön tarkoitettujen kalentereiden ylläpitoon.
Ø  Maksuja/laskuja käsiteltäessä.
Ø  Mainos- ja markkinointitarkoitukseen jatkossa ainoastaan, mikäli olemme saaneet siihen henkilön suostumuksen.

Kenelle jaamme tietosi?

Emme jaa henkilötietojasi ulkopuolisille.  Yhteistyökumppanimme toiminta vaatii heidän asiakkaittensa henkilötietojen jakamista yrityksellemme, mistä he puolestaan vastaavat omalta osaltaan. Noudatamme heidän tietosuojakäytäntöjänsä emmekä luovuta tietoja tai keskusteluja eteenpäin.  Henkilötietojasi emme käytä mainostamiseen ilman suostumustasi. Pyytäessämme postitusosoitteesi, kysymme myös suostumuksesi. Valokuvia, joissa esiinnyt, emme jaa ilman lupaa. Yhdistetyt sähköpostiviestit lähetetään siten, että toiset osapuolet eivät näe yhteystietojasi.

Kuinka kauan säilytämme tietojasi?

Henkilö- ja varaustietoja säilytetään kuusi (6) vuotta (kirjanpitolaki).
Sähköisesti tallennetut henkilötiedot ovat käyttäjätunnuksien takana järjestelmässämme. Paperisessa muodossa olevat tiedot säilytetään Silfvastas Holiday Homesin toimistossa lukkojen takana.

Mitä oikeuksia sinulla on omiin tietoihisi?

Voit pyytää koostetiedostoa omista henkilötiedoistasi, sisältäen kaiken henkilötiedon, jonka olet meille antanut. Voit myös pyytää henkilötietojesi poistoa. Oikeus omien tietojen poistoon ei koske sellaista henkilötietoa, joka meidän on säilytettävä ylläpidollisista, juridisista tai tietoturvaan liittyvistä syistä.

Omat yhteystietomme

Omat yhteystietomme kuten sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot ovat julkisesti nähtävissä.

Lisätiedot

Henkilötietoon liittyvä automaattinen päätöksenteko ja profilointi
Emme tarjoa palveluja, joihin sisältyy automaattista päätöksentekoa tai vaikuttamista.

Evästeet

Jos jätät kommentin sivustolle, voit valita nimen, sähköpostiosoitteen ja url-osoitteen tallennuksen evästeeseen. Tämä toiminto lisää käyttömukavuutta, koska lomaketta ei tarvitse täyttää jokaisella kerralla uudelleen kommenttia lisätessä. Evästetieto poistetaan selaimesta vuoden kuluttua.

16.12.2018

Kaj Henrik Silfvast – lapsuuteni Silfvastas -nimisellä maatilalla

Vuosi 1948

Kun tulin tähän maailmaan Suomi oli pikkuhiljaa toipumassa sotien kauhuista. Raskaat rauhan ehdot sotakorvausten maksamisineen kesti vielä useita vuosia. Joitakin merkittäviä tapahtumia vuodelta 1948. Suomi ja Neuvostoliitto solmivat YYA-sopimuksen (Yhteistyö-ystävyys ja avunanto -sopimus). Israelin valtio perustettiin. Lontoossa pidettiin olympialaiset, jossa Suomen edustaja Tapio Rautavaara saavutti kultamitalin keihäänheitossa.

Silfvastin perheen esikoinen

Vuosina 1946 – 1949 syntyi Suomessa lapsia ennätysmäärä. Puhutaan suurista ikäluokista. Synnyin nykyiseen Silfvastas-nimisellä tilalla Pukaron kylässä syyskuun 11. päivänä 1948. Olen siis yksi niistä 107759 uudesta kansalaisesta, jotka näkivät päivänvalon samana vuonna.  Syntyessäni olin hyvin pieni: 2,5-kiloinen vauva. Kylän ”mammat” ihmettelivät ja kauhistelivat, voiko tuosta pojasta tulla kunnon miestä? ”Maasta se pienikin ponnistaa”, näinhän sanotaan. Niin sitä on ponnistettu jo 70 vuotta.

Ollessani nelivuotias muutimme isäni rakentamaan rintamamiestaloon noin muutaman sadan metrin päähän. Muistiini on piirtynyt, kuinka minä osallistuin muuttoon kantamalla kattilaa uuteen kotiin. Isovanhempani jäivät asumaan nykyiseen talooni.

Elämää maaseudulla

Lapsuuteni oli hyvin perhekeskeistä, kuten maalaistalossa yleensäkin, sillä  tilan elämä töineen pyöri kodin ympärillä. Jokainen antoi työpanoksensa voimiensa ja kykyjensä mukaisesti. Elämä oli vaatimatonta, mutta toimeen tultiin. Kaveripiiriini oli melko suppea. Läheisin ystäväni oli naapurin Matti, jonka kanssa leikin melkein päivittäin. Meidän molempien isät olivat lapsirakkaita ja antoivat aikaansa pojilleen. Muistan ne monenlaiset vehkeet ja vekottimet, joita he rakensivat meille. Paras muistoni oli puupyörillä kulkeva polkuauto, jolla huristeltiin pitkin pihaa.

Musiikki, sydämeni asia

Seitsemisen vuotta olin perheeni ainoa lapsi. Sitten syntyi perheeseen kaksi tyttölasta, siskoni Anita ja Ulla. Musiikki kiinnosti minua jo nuorena. Kuusivuotiaana sain oman pienoishaitarin, joka on vieläkin tallessa studion hyllyllä. Isä kuljetti minua Helsinkiin harmonikkataiteilija Veikko Huuskosen oppiin. Aika ei koskaan käynyt minulle pitkäksi. Muistan, kuinka soittelin makuukamarin sohvalla sillä aikaa, kun vanhempani kävivät asioilla tai kyläilemässä. Musiikki viihdytti ja oli hyvä kumppani, kuten se on tänäkin päivänä.

Isäni oli taitava kitaristi ja hän soitti myös haitaria. Komealla bassolauluäänellään hän lauloi 30 vuotta paikallisessa mieskuorossa. Äitinikin oli musikaalinen, joten voin sanoa, ettei ole hedelmä puusta kauas ponnahtanut. Isän puolelta sukupuumme jollakin oksalla on myös tunnettu säveltäjä Jean Sibelius!

(Kuvassa olen noin 12-vuotias).

Koulunkäynti alkaa

Ensimmäiset kolme vuotta kävin Pukaron alakoulua, siis luokat 1-3. Sittemmin siirryin Loviisan ruotsinkieliseen yhteislyseoon eli Lovisa Svenska Samlyceum, jota kävin kuusi luokkaa.

Soittaminen vei ajan ja mielenkiinnon koulun käynniltä

Sen enempää analysoimatta koulumenestystäni totean vain, että koulu ei ollut silloin mielestäni minua varten. Ei tapahtunut riittävästi! Jokin muu oli aina mielenkiintoisempaa. Harrastamani musiikki ja laulu vetivät puoleensa. Näin jälkikäteen voi ymmärtää näitä asioita paljon paremmin. Ehkä jotenkin olisi pitänyt kuitenkin sinnitellä myös koulussa. Noin leikiten voiosin sanoa: Laiskuus on hyvä lahja, kun sitä osaa oikein käyttää!

Ei tullut ylioppilasta

Kävin neljännen luokan tuplaten. Tämän seurauksena päädyttiin ratkaisuun, että asuisinkin viikot Loviisassa tuttavan yläkerrassa. Toivottiin että, näin olisi aikaa paremmin lukemiselle, kun ei ollut aamuin illoin matkustamista. Viikonlopuiksi tulin kotiin. Eipä tämä oikein toiminut kuten haluttiin. Minä soitin yhä enemmän hanuria koulukorteerissa olevassa yläkerran huoneessa. Niin, aina ei käy ”niin kuin Strömsössä”. Ei tullut pojasta ylioppilasta, mitä mamma varmaan mielessään odotti. Toisaalta tuli kyllä muusikko, vaikkakaan ei sellainen Sibelius Akatemiassa koulutettu. Elämä tuo välillä yllätyksiä ja muutoksia suunnitelmiin. Silfvast Kaj ensimmäinen haitari

Tässä elämäni alkutaivalta. Seuraavassa jutussani kerron, mitä minusta tuli myöhemmin ja mitä olen saanut aikaan. Pysythän mukana.

5.11.2018

Lomamökkiin mukaan salaperäinen ystävä – kissa

”Missä lankakerä liikkuu, missä kiikkutuoli kiikkuu, missä uunin lämpö hohkaa, siellä kissa vallaton”, vaikka lomamökissä. *

Salaperäinen, mielenkiintoinen

Kissa on viehättävä, mutta jotenkin salaperäinen eläin. Se voi olla tosi persoonallinen ja luonteeltaan ne ovat keskenään erilaisia. Ne ovat uteliaita ja kiinnostuneita siitä, mitä ympärillä tapahtuu. Toisaalta ne ovat hyvin itsenäisiä esim. verrattuina koiriin.  Koirille ihminen, isäntä tai emäntä on tärkeä. Kissan puolestaan sanotaan kiintyvän enemmän kotiympäristöön kuin ihmiseen.

Minä ja kissa

Minulla on ollut aiemmin melko vähän kokemusta kissojen kanssa elämisestä. Täällä maalla asuessa olen tutustunut niiden olemukseen ja sielunelämään. Tällä hetkellä taloudessamme elelee kaksi kissaa, sisarukset Manu ja Miina. Sitä ennen saimme pitää noin vuoden Hilleviä, joka ei koskaan tottunut luottamaan ihmiseen. Olosuhteista johtuen se ei ollut meidän asuintiloissamme. Tuli se päivä, jolloin ikkuna oli jäänyt sen verran raolleen, että Hillevi karkasi. Sen jälkeen etsinnöistä huolimatta sitä ei löytynyt, mikä on hyvin surullista.

Mennään tarinan alkuun

Oli jo melko myöhäinen syysaamu 2015, kun isäntä toi rukkasissaan sisälle pienen kissanpoikasen. Se oli tosi surkeassa kunnossa ja olisi varmaan menehtynyt, jos olisi ollut vielä yhdenkin yön ulkona. Laitoin sille pesän koppaan, ostin hylamaitoa ja muovipipetin. Aloitin ruokkimaan sitä pipetin avulla, maitoa ja vettä vuorotellen, sillä ajattelin sen tarvitsevan ennen kaikkea nesteytystä. Siitä se sitten alkoi toipua ja pikkuhiljaa syödä kiinteää ravintoa. Koska se oli löytynyt Hillevin nimipäivänä, niin aloimme kutsumaan sitä sillä nimellä, olihan se tyttökissa. Hoidimme rokotukset ja steriloinnin. Mäyräkoiriemme kanssa Hillevi tuli hyvin toimeen, mutta ei oikein Saku-koirani kanssa. Siksi nuo kolme muuttivat studioon nukkumaan. Tämä tarina ei päättynyt siis hyvin, kuten jo edellä kerroin, vaan Hillevi oli meillä vain vuoden.

Vaeltavien kissojen metsästys

Syksyllä 2017 pihapiirissä vieraili harmaa aikuinen kissa. Sen mukana liikkui myös kaksi poikasta. Haimme paikallisesta löytöeläinkodista pyydystystä varten loukun, johon ensin menikin emokissa. Myöhemmin saimme sinne myös toisen pennuista. Ajattelin silloin, että ottaisin sen pennun. Kuitenkin kissan olinpaikkaan oli tullut kysely saada pentu, joten se menikin muualle. Hyvä niin, sillä se oli aika villiintynyt ja sähisevä kakara.

Kuinka tulivat ystäviksi nämä nykyiset lemmikkimme?

Manu pikkuinen kissa Silfvastas Holiday Homes

Eipä aikaakaan, kun löytöeläinkodista tultiin käymään meillä. Autosta löytyi kaksi pientä kissan lasta. Toinen oli aivan musta ja toinen kirjava. Nämä oli tuotu löytöeläinkodille, ja ne etsivät nyt omaa oikeaa kotia. Eihän siinä sitten muuta voinut, kuin ottaa ne vastaan. Sitten taas eläinlääkäriin ja rokotuksiin yms.. Ne olivat muuten hyväkuntoisia, mutta korvapunkkeja saatiin häätää niiden korvista. Niitä tuli Hanillekin, mutta kaikki saatiin hoidettua kuntoon. Ilmeni, että sileäkarvainen oli poika, ja pörröisempi ”kilpikonnaväritteinen” oli tyttö. Koska ne olivat sisarukset, annoin niille nimeksi Miina ja Manu lasten satukirjan kissasisarusten mukaan.

Leikkiä, kilpajuoksua ja ystävyyttä

Manusta on kasvanut kaunis nuori kolli, vaikka se tullessaan oli niin kovin pieni verrattuna siskoonsa. Se muistuttaa mustaa pantteria. Miina-neiti on hyvin elegantti kauniissa turkissaan. Onneksi meillä on täällä hyvää tilaa juosta ja kiipeilläkin. Näppärästi ne ponkaiseva keittiökaappien päälle, missä tassuttelevat taitavasti tai lötköttävät tarkkailemassa kodin tapahtumia. Välillä vedetään sellaisia kierroksia perätysten, että ”pois tieltä risut ja männynkävyt”. Toisinaan kuuluu melkoinen keskinäinen rähinä ja sitten taas nuollaan toinen toistaan. Miina on päässyt tutustumaan omaan piha-alueeseen, mutta Manu on jossakin määrin paljon arempi. Muutaman kerran kesällä se oli ulkona ja kökötti kukkapenkissä kasvien suojassa. Kun tulee vieraampia ihmisiä käymään, Manu vetäytyy piiloon ja Miina tulee tekemään tuttavuutta.

Muutoksia – uusi perheenjäsen

Saapa nähdä, miten elämä järjestyy, kun lähiaikoina meille muuttaa uusi pieni koiranpentu! Uskon kuitenkin, että kaikki jo täällä asuvat neljä sopeutuvat hyvin yhteiselämään ja ottavat sen mukaan laumaan. Kuiskasin Hanille tänään, että otathan sitten pikkuisen hoivaasi niin kuin Tomppakin on ollut.

 

Silfvastas Holiday Homes ottaa vastaan kissaystäväsikin, joten ole huoletta, et tarvitse etsiä sille hoitopaikkaa! (Palvelut)

*(Cuulas Trio, Pauliina Myllymäki, Vallaton kissalaulu)

27.10.2018

Vuokramökkiasiakas ainako oikeassa?

Asiakashan on aina oikeassa, eikö niin? Asiakasta on varottava loukkaamasta, sehän on selvä. Muuten hän voi olla entinen asiakas. Mutta saako palvelun tarjoaja myöskin antaa rakentavaa palautetta asiakkaalleen?

Lomamökkien vuokraaminen on päätoimintaamme, mutta siinä ohessa mietimme uusia palvelumuotoja. Tarjoamme mahdollisuutta järjestää juhlia, kuten polttareita, häitä, syntymäpäiviä. Näistä meillä onkin jo kokemusta. Täällä voi pitää seminaareja, virkistyspäiviä ja kokouksia yms. Jokainen toiminto on vuorovaikutusta asiakkaan ja palvelun tuottajan välillä. Kun väkeä tulee enemmän paikalle, on entistäkin tärkeämpää asiakkaankin toimia sääntöjä noudattaen.

Olemme erilaisia

Olen ollut mukana yrityksessämme pari vuotta. Sinä aikana on lomamökeissä yöpynyt ihmisiä monesta eri maasta. Selväähän on, että kulttuurit ja kansanluonteet ovat erilaisia. Mitä minä suomalaisena pidän itsestään selvänä, ei olekaan sitä toiselle. Totta puhuen, kyllä kotimaan matkaajissakin on eroja. Joku takertuu hyvinkin pieniin asioihin, joku on tosi tyytyväinen.

Pitääkö olla aina sääntöjä?

Suomessa sanotaan olevan ohjeita ja suosituksia yllin kyllin. Kontrolloidaanko ihmisiä liikaa? Tosiasia on, että järjestyssääntöjä tarvitaan. Olenkin laatinut kuvin varustetut ohjeet mökkeihin. Sitten tulee vastaan kysymys, mihin ne sijoitetaan. Mökin seinällekö? Joku toivoi niiden olevan kansiossa. Nyt ovat kansiossa, mutta laitan ne vielä seinällekin.  Toisaalta, olivatpa ne sitten missä vaan, niin tuntuu, ettei niitä lueta. Löysin kansion ohjeineen lasten lelukopasta, jossa oli myös TV-kaukosäädin. Mielenkiintoinen sijainti, eikö? Sitä olisi saatettu sitten etsiä seuraavaa asiakasta varten.

Silfvastas Holiday Homes lomamökit järjestyssäännöt

Omia aivojakin voi käyttää

Yleisen hygienian ja vuodevaatteiden puhtauden vuoksi tulee käyttää lakanoita ja tyynyliinoja. Tämä ei ole hotellimajoitusta, jossa lakanat kuuluvat hintaan. Vuokraamme niitä asiakkaille kymmenen eurolla/setti. Olemme niin asiakasystävällisiä, että lähetämme viestissä ehdotuksen, mahdollisuudesta käyttää omia lakanoita. Näin säästämme heidän kustannuksissaan, kenties sievoisenkin summan. Tuntuu, että joillekin tämä vuoteiden sijaaminen on tosi vaikea, sillä huomaan, että vuoteissa on nukuttu ilman lakanoita. Mielelläni voisin laittaa vuoteet valmiiksi, mutta eipä sitä sitten tiedä, miten ja missä kukin vieraista nukkuu. Kerran oli yöpymässä esimurrosikäisiä poikia joukkueensa ohjaajien kanssa. Kuuden hengen mökkiin ei mahtunut kuin neljä poikaa kuuden sijasta. Katsos, kun ei voi nukkua leveässä parivuoteessa rinnakkain.  No jaa, ehkä se on miehille jonkinlainen yhteinen asenne, ettei vain luulla heistä jotakin…

Liikkuvat tavarat

Asiakkaiden osuus siivoamisessa on pestä astiat , minkä he yleensä kiitettävästi tekevätkin. Välillä olen pessyt niitä uudestaan ennen kaappiin laittamista, mutta näinhän voi käydä kotonakin.  Viheliäisintä on, kun ihmiset kuljettavat astioita ja muitakin tavaroita joko mökistä toiseen tai sitten saunalle. Onneksi minulle on kehittynyt hyvä käsitys siitä, mistä mikin tavara on. Ikävää ja työllistävää on kuitenkin kuljettaa niitä omille paikoilleen, jotta joka mökissä olisi sinne kuuluva varustus.

Lomamökki Villa Annen keittiötilasta.

Pahempi juttu on, kun kuljetetaan huonekaluja sisätiloista ja jätetään ne ulos, jossa sateen sattuessa ovat pilalla. Kyllä pitäisi olla sen verran aikaa ja ymmärrystä ottaa vastuuta omistajan omaisuudestakin!

Grillimökkien siistiminenkin kuuluu sen käyttäjille. Jotkut ovat käyttäneet halkoja tulen tekoon ikään kuin nuotiossa. Siitä syntyy isot liekit ja nokea on sitten ympäriinsä, saati kipinöitä, jotka polttavat kangasistuimiin reikiä. Tarjoamme  ilmaiset grillihiilet ja olemme ohjeistaneet tämänkin myös grillimökkeihin. Grillatessa tulee luonnollisesti rasvaa, joka jähmettyy noen kanssa pöytäpinnoille. Jos se heti pyyhitään osittainkin pois, niin se helpottaa meidänkin työmäärää.

Herttaiset pienokaiset

Onhan se mukavaa tulla maalle ja rentoutua, mutta lapsukaisiakin pitää opettaa käyttäytymään. Aikuisten vastuulla on seurata, mitä lapset puuhastelevat. Nyt meiltä oli hävinnyt grillimökin avain ja lukko on lukitusasennossa. Täten ovea ei saada kunnolla kiinni. Pikkuviikarit eivät toisinaan ymmärrä, miten ollaan koirien ja kissojen kanssa. Siinäkin on hyvä vanhempien ohjata lapsukaisiaan, etteivät lemmikkieläimemme ihan vauhkoonnu.

Silfvastas Holiday Homes omat lemmikit Manu arka kissa

Älä tallaa nurmikoita – autolla

Olemme laittaneet piha-alueen kauniiksi nurmikoineen ja kukkaistutuksineen. Alueella on runsaasti ilmaista pysäköintitilaa hiekoitetuilla alueilla ja aivan mökkien vieressä.  Vieraat tulivat kahdeksalla autolla. Kaikkien piti päästä aivan vierekkäin. Niinhän siinä kävi, että pari auto pysäköitiin nurmikolle ja lähtiessä kaahattiin nurmen yli! Onneksi ei ollut satanut paljon, muuten nurmessa olisi ollut syvät renkaan jäljet. Siinä sitten olisi taas ollut lisähommia omistajille.

 

Apua saatavilla

Hyvät asiakkaat, tulkaa ”ottamaan hihasta kiinni”, jos tarvitsette apua esim. mökin lämmön suhteen. ”Itsenäiset” asiakkaat ovat säätäneet joskus sähköpatterit ja lattialämmityksen maksimiin ja sitten tulee kuuma ja laitetaan ikkuna auki. Mieluummin hoidetaan ongelma yhdessä, niin olemme molemmat tyytyväiset. Sähköäkin – ja kustannuksia – säästyy!

Yhteispelillä hyvä mieli kummallekin

Valtaosa asiakkaistamme on ollut tosi mukavia ja toimineet hienosti. Mökki on siivottu, tavarat paikoillaan, roskat ja jätteet (pullot, tölkit) eritelty. Kysyvät jopa, haluaisimmeko tarkistaa tilat heidän jälkeensä!

Harmittaa ne ihmiset, jotka ikään kuin tuntuisivat ajattelevan saavansa olla vieraassa paikassa miten tahtovat.  Hyviin tapoihin kuuluu, että toisen omaisuutta tulee kunnioittaa ja olla aiheuttamatta omistajille ylimääräistä turhaa työtä tai muuta harmia (rikkoutuneet tavarat). Säännöt on tarkoitettu kaikkien parhaaksi. Niitä noudattamalla luomme hyvän mielen molemmin puolin. Olemme tulleet asiakkaitamme vastaan tarjoamalla edullisen vuokran lisäksi palvelua aivan ilmaiseksi. Ollaankohan liian sopeutuvaisi? Ehkä pitääkin alkaa laskuttaa ylimääräisestä työstä!

Palautteet ovat arvokkaita toiminnan kehittämisessä

Asiakkaan kokemus vierailustaan on hyvin tärkeää toiminnan kehittämisen kannalta. Siihen tarvitaan yksilöityä tietoa havainnoista, joten arviopisteiden lisäksi sanallinen selvitys on meille hyödyllinen.  Viesteihin vastaamme aina. Kun sekä vieraat että majoituksen tarjoaja voivat antaa avoimesti toinen toisistaan palautetta, luomme yhdessä viihtyisyyttä. Ihmisiä me olemme ja yrittäkäämme oppia toinen toisistamme ja toisiltamme.

Emme halua olla liian tiukkapipoisia täällä Silfvastas Holiday Homes’ssa.  Asiakas on toiminnan keskiössä. Hyvä ja tyytyväinen mieli kummallekin osapuolelle on tavoitteemme.  ”Makeat terveiset” (suklaalevy, oma käärepaperi) kotiin vietäväksi, jotta jää hyvä maku vierailusta. Silfvastas Holiday Homes mainoslahja suklaalevy

Tyytyväinen asiakas on sitoutunut asiakas!

”Hyvä kello kauas kuuluu!” Positiivinen kokemus kulkeutuu suositteluna sukulaisille, ystäville, tuttaville.