Oletko koskaan kuullut tätä? | Silfvastas Holiday Homes
Siirry sisältöön

Oletko koskaan kuullut tätä?

Tiesitkö, että sinussa on pieniä voimalaitoksia? Mitokondriot ovat soluelimiä, joita on kaikissa tumallisissa soluissa.  Mitokondrioiden tehtävänä on tuottaa solulle energiaa aerobisen (happea käyttävän) hengityksen avulla. Ajattele niitä solujen omiksi voimaloiksi. Mitokondriot vastaavat siis solujen energia-aineenvaihdunnasta.

Mitokondrio on solun voimalaitos

Mielenkiintoista tietoa

Mitokondriot periytyvät aina äidiltä, isällä ei siis ole osuutta niiden periytyvyyteen. Tätä ominaisuutta voidaan käyttää hyödyksi, kun esim. halutaan tutkia suvun ”äitilinjaa” DNA:n avulla. Mitokondrioiden määrä solussa riippuu ko. solun energiatarpeesta. Ajattele, että yhdessä aivosolussa niitä on miljoonia. Myös lihaksissa ja sydämessä on runsaasti mitokondrioita.

Mitokondriossa itsessään voi olla solujen energiantuoton eli soluhengityksen häiriöitä. Näiden mitokondriosairauksien taudinkulku on vaihteleva ja riippuu taustalla olevasta geenivirheestä. Sairastuneilla esiintyy usein monenlaisia hermoston, lihasten ja muiden elinjärjestelmien toimintahäiriöitä. Eniten energiaa käyttävät kudokset, kuten aivot, verkkokalvo, sydän, sisäkorva, maksa, munuaiset ja luustolihakset ovat yleisimmin ja vaikeimmin oireilevia. https://neuroliitto.fi/tieto-tuki/tietoa-sairauksista/harvinaiset-neurologiset-sairaudet/diagnoosit/mitokondrio/

Mitä nämä pienet soluosaset sitten saavat aikaan?

Ravinto, jota elimistö saa, palaa hapen avulla mitokondriossa energiaksi ja rakennusaineiksi. Muodostuu vettä ja hiilidioksidia. Ravintoaineisiin on sitoutunut energiaa, joka täten muuttuu solun pääasialliseksi energian lähteeksi, kemiallisesti nimitettynä adenosiinitrifosfaatiksi lyhennettynä ATP. Hengitysketjun toimintaa ohjaa paitsi tuman DNA myös mitokondrion oma DNA (mtDNA)

Kudokset muodostuvat soluista ja kudoksista puolestaan elimet ja elimistö. Mitokondrioilla on tärkeä tehtävä eliön aineenvaihdunnassa, ts. ne säätelevät kudosten toimintaa, kasvua ja tarvittavia korjaustoimia.

Mitokondriot osallistuvat myös solujen jakaantumiseen sekä solukuolemaan, hienosti sanottuna apoptoosiin. Ne toimivat myös antamalla signaaleja muille solun toiminnoille. Ne varastoivat positiivisesti varastoivat kalsiumioneja, joita ne vapauttavat solulimaan. Hermostossa tämä saa aikaan hermosolujen vapauttaja-aineiden vapautumisen.

Oksidatiivinen stressi. 

Oksidatiivinen stressi syntyy, kun soluissa syntyy hallitsemattomasti reaktiivisia yhdisteitä, vapaita radikaaleja, kuten happi- tai typpiatomeja tai -molekyylejä. Nämä reagoivat kemiallisesti hyvin herkästi erilaisten solurakenteiden kanssa. Vapaiden radikaaleja syntyy normaalistikin soluissa, mutta ongelmia syntyy, kun niitä on liikaa.

Elämme ympäristössä, jossa on monia tekijöitä aiheuttamaan hapettavien yhdisteiden epätasapainon soluissa. Teemme itse myös sellaisia valintoja, jotka vaurioittavat soluja, kudoksia ja elimistöä saaden aikaan monia sairauksia. Solujen aineenvaihdunta häiriintyy, kun soluun kertyy liikaa näitä vapaita radikaaleja. Liialliset määrät altistavat esim. syövälle ja sepelvaltimotaudille, lisäksi vanhentavat elimistöä.

Vapaat radikaali soluissa ovat hapen reaktiivisia yhdisteitä

Oksidatiivisen stressin torjunta

Oksidatiivinen stressi syntyy hapettavien ja sitä torjuvien reaktioiden epätasapainosta. Antioksidantit ovat se vastavoima, jotka pitävät yllä tasapainoa. Ne viivyttävät ja estävät jopa poistavat vapaiden radikaalien aikaan saamia vaurioita.

Ravinto ja terveys

Ravinnosta saamme suojaavia antioksidantteja, näitä suojaavia yhdisteitä. Kannattaa siis harkita, mitä syömme. Tärkeimpiä antioksidanttien lähteitä:

  • Lykopeeni kuuluu karoteeneihin. Sitä on varsinkin käsitellyssä tomaatissa (sose, ketsuppi jne.)
  • Flavonoidit ja kversetiini. Näitä on varsinkin punaisissa omenoissa: flavoinoideja kuoressa sekä kversetiinia hedelmälihassa. Omena on tärkeä syödä kuorineen, koska suurin osa flavonoideista on omenan kuoressa.
  • Polyfenolit: Paras lähde ovat kotimaiset marjat. Mitä tummempi marja, sitä enemmän polyfenoloita se sisältää.
  • E- ja C-vitamiini. Pähkinät sisältävät runsaasti hyvänlaatuista rasvaa ja etenkin E-vitamiinia, joka yhdessä C-vitamiinin kanssa toimii tehokkaana antioksidanttina. E-vitamiinia on myös kasviöljyissä, mantelissa, siemenissä, avokadossa, marjoissa ja hedelmissä ja kasviksissa.
  • Täysjyväviljat

Antioksidantteja sisältäviä marjoja ja hedelmiä, pähkinöitä