Ärhäkkä koronavirus – matkailuyritykselle uhka
Kolmatta vuotta on koko maailma taistellut tavanomaista kiusallisempaa ja vaarallisempaa taudin aiheuttajaa COVID-19-virusta vastaan. Kuinka kauan tätä kestää ja miten voitamme tämän uhkan? Kukaan ei pysty tällä hetkellä tähän varmuudella vastaamaan. Tautina se on pahempi kuin tavallinen kausi-influenssa. Talouden rintamalla koronavirus aiheuttaa monenlaista uhkaa.
Matkustava asiakas on liiketoiminnan ydin
Matkailuala on luonnollisesti täysin riippuvainen matkustavista ihmisistä.
Ihmisen mukana tämä kiusankappale siirtyy paikasta ja ihmisestä toiseen. Siksi ihmisten liikkumista rajoitetaan. Maiden välisiä rajoja suljetaan, lento- ja laivaliikennettä pysäytetään. Väistämättä tämä on vaikuttanut negatiivisesti ulkomaalaisten matkustajien ja matkailijoiden määrään.
Tämä on totta myös meillä, sillä Silfvastas Holiday Homes ei ole säästynyt koronapandemian vaikutukselta.
Tapahtuiko vallankaappaus?
Ihmistä on kutsuttu luomakunnan kruunuksi, mutta nyt näyttää, että tuo pienen pieni koronavirukseksi (https://www.kielikello.fi/-/korona-on-muutakin-kuin-virus) nimetty olio on kaapannut vallan, kruunun luomakunnan ”kuninkaalta”. Olemmekohan menneet liian pitkälle ja langenneet omaan viisauteemme? Olisiko niin, että ihmiskunta tarvitsi tällaisen pysäytyksen muuttaakseen itsekästä ja ahnetta toimintatapaansa?
Ovela vihollinen
Vastassamme on koko maapallon laajuudelta todella paha vihollinen. Sitä ei näe eikä se pidä minkäänlaista ääntä jotta sitä voisi varoa. Ihminen ei sitä haista, mutta ”nenäkoira” tunnistaa sen hajun perusteella (https://yle.fi/uutiset/3-11556799). Itse viruksella on sitä paitsi kyky viedä uhriltansa haju- että makuaistin. Mikä pahinta se ötökkä osaa muuttaa rakennetaan, jotta yhä useampi päätyy sen uhriksi ja se tartuttaa yhä useamman (omikron).
Salakavala yllättäjä
Mistä tämä koronavirus sitten oikeastaan tuli? Lepakon siipien alta vai sevettikissan kainalossa? Kiinalaisten erikoisilta ruokatoreiltako koronavirus lähti liikkeelle? Muokkautui sellaiseksi, että pystyi siirtymään eläimen välityksellä ihmiseen?
Olisiko virus päässytkin karkuun tutkimuslaitoksesta, jossa kehitettiin sen avulla jotakin uutta? Selviääköhän se koskaan?
Viruksen kaksi kohdetta: terveys ja talous
COVID-19 on erittäin pirullinen virukseksi. Nyt on havaittu jo uusia mutaatioita, jotka tarttuvat herkemmin ja yhä nuorempiin ihmisryhmiin.
Käynnissä on kilpajuoksu sen ja ihmiskunnan välillä, oikein pitkänmatkan sellainen, eikä mikään pieni pyrähdys. Kun se hyökkää ihmisen kimppuun, alkaa lähitaistelu.
Terveyden tuhoaja
Ilman happea ei ole elämää. Hengittäminen on elämän ehto. Koronavirus siirtyy sisään hengitettäessä nenä-nielun kautta keuhkoihin. Se tarttuu koukkumaisella proteiiniulokkeellaan kohdesolun pintaan ja sisälle soluun. Siellä koronavirus alkaa monistamaan omaa perimäänsä jatkaakseen voittokulkuaan ihmiskehossa. Virus tuhoaa uhrinsa terveyden, vie jopa hengen. Vaarassa ovat ne yksilöt, joilla on muutenkin vakavia sairauksia ja heikko immunopuolustus.
Myös perusterveelle koronavirus on häijy tuttavuus. Taudin sairastaneen toipuminen on hidasta eikä kunto kenties palaa entiselleen. Viruksen tuhovaikutus ulottuu käytännössä koko elimistöön. Se pääsee ylittämään nk. aivo-veri -esteen ja pääsee täten jopa aivoihin.
Ihmiset, joilla ei ole oireita tai ne ovat hyvin vähäisiä, ovat ikään kuin ”kantoaluksia” viruksen laajentaessa vaikutuspiiriään. Yskivät, pärskivät, laulavat, puhuvat ihmiset lähettävät sitä ilmamatkalle suusta pirskahtelevien pikkupisaroiden välityksellä kohti toisia ihmisiä.
Talouden kaataja
Liikkumisen rajoittaminen vaikuttaa sekä työ- että vapaa-aikaan. Asiakaskato yrityksissä niiden joutuessa sulkemaan ovensa saa yrittäjän epätoivon partaalle. Esiintymisiä ja puhetilaisuuksia estetään, varauskalenterit huutavat tyhjyyttään. Iskemällä hampaansa talouteen virus tekee tuhoa varsinkin palvelualoilla.
Kun ei ole toimintaa ei ole myöskään kassavirtaa. Laskuja tulee kuitenkin, rahat ovat vähissä tai loppu. ”Kruununvouti” eli perintätoimistot hengittävät niskaan. Konkurssi tai jotakin uutta toimintaa, siinä vaihtoehdot.
Valtio on toki auttanut yrityksiä. Pienillä yksityisyrityksillä on ollut kuitenkin haastetta saada tukea toimintaansa. On jouduttu jopa maksamaan takaisin saatuja avustuksia, kun niitä on myönnetty väärin perustein.
Puolustustaistelua vihollista vastaan
Taistelu käy kuumana ja jatkunee vielä pitkään. Kaikkien tulisi nyt ymmärtää, miten laajaa yhteistoimintaa meiltä ihmisiltä kamppailu vihollisen nujertamiseksi vaatii. Nyt ei ole aikaa jahkailuun eikä kapinointiin. Tarvitaan myös niin valtion kuin terveydenhuollon asiantuntijoiden todellista yhteistoimintaa, suunnitelmallisuutta poukkoilun sijaan.
Tilanteen tekee vaikeaksi tämän COVID-19- viruksen nopea muuntuminen mutaatioiden kautta. Laumasuojaa virusta vastaan ei muodostu ilman rokottamista. Toisaalta tehoavatko rokotteet kaikkiin virusmuotoihin?
Onko rokote turvallinen? Jotku epäilevät, uskovat kyseessä olevan joku paha juoni, salaliittoteoria. Rokote onkin vaarallinen!
Viivästynyt rokotusprosessin läpivienti saa COVID-19-viruksen iloisesti jatkamaan levittäytymistään ja antaa aikaa muuttaa geneettisesti muotoaan.
Ulkoisia suojarakennelmia
Tippuvia pommeilta suojauduttiin menemällä pommisuojaan tai lähtemällä evakkoon turvallisemmille seuduille. Tätä ”pommia” vastaan on oltava toiset keinot.
Maskit eli nenä-suusuoja
Suojaako maski ja millainen sen tulisi olla? Kun aikoinaan otettiin käyttöön kasvomaskit leikkausoperaatioita suorittaville, niin potilaalle aiheutuneet jälkiseuraukset ja tulehdukset vähenivät. Jopa kangassuoja suun edessä esti ihmisen suusta leviävää tartuntaa.
Nyt on onneksi suositeltu maskin käyttöä. Positiivista on ollut huomata, kuinka suurella osalla asiakkaista ostoskeskuksissa ja pienemmissäkin liikkeissä on nenä-suusuoja.
Käsien pesu ja desinfiointi
Käsissä on valtava yhdyskunta kaikenlaisia pöpöjä. Päivän mittaan huomaamatta koskettelemme monia pintoja, ovenkahvoja, valokatkaisimia jne.
Huolellisen käsien pesu saippualla ja riittävän kauan auttaa tuhoamaan myös COVID-19-virusta tehokkaasti. Riittävä määrä desinfiointiin tarkoitettua käsidesiä laitettuna puhtaisiin käsiin viimeistelee viruksen tuomion. Kertakäyttökäsineet esim. joukkoliikennevälineissä ja muilla yleisillä paikoilla antavat myös suojan käyttäjälleen.
Eristäytyminen ja eristäminen
Älä kättele. Älä halaa. Muista turvaväli. Älä pakkaudu suuriin ryhmiin. Laitetaan ovet kiinni yhteisiin tiloihin, kuten kirjastoihin ja ravintoloihin. Tehdään töitä ja opiskellaan etänä. Kokoustetaan netin kautta jne. Järkevää siinä mielessä, että näin vaikeutetaan viruksen siirtymistä yksilöstä toiseen. ts. sen leviämistä.
Ahdistaa ja pelottaa
Ihminen on luotu yhteyteen toisten kanssa. Yksinäisyys masentaa ja ahdistaa. Muutenkin nyky-yhteiskunnassa varsinkin vanhukset ovat yksinäisiä. Jatkuva kotona oleminen etätyössä voi koetella hermoja. Jollekin se voi olla positiivinen asia, kun saa itse määrätä vuorokausirytminsä.
Mediasta vyöryy päivittäin jatkuvasti tietoa ja raportteja siitä, kuinka monta tapausta tähnään on havaittu tai montako kuoli. Kyllä tämä on omiaan luomaan turvattomuutta ja pelottavan ilmapiirin.
Sairaus pelottaa, sillä onhan terveys jokaiselle tärkeää. Oma tai läheisten kuolema ahdistaa. Konkurssit, irtisanomiset, rahahuolet vaikuttavat ihmisen toimintakykyyn ja henkiseen terveyteen. Se ei voi olla täten vaikuttamaat mielen alueella. Varsinkin lapsia ja nuoria tulisi suojella, yrittää rohkaista ja luoda kuitenkin toivoa tulevaisuudesta.
Miten COVID-19 Silfvastas Holiday Homes -yrityksessä?
Koronaviruspandemia on luonnollisesti vaikuttanut myös meillä. Kun asiakaskunnasta on jäänyt pois merkittävä ulkomaalaisten osuus, niin totta kai se on vaikuttanut talouteen. Kotimaan matkailijoiden määrä on onneksi kasvanut ja näin kompensoinut jonkun verran taloutta.
On tärkeää, että asiakkaat tuntevat oleskelunsa turvalliseksi ilman pelkoa virustartunnoista. Itsekin on vältettävä tartuntoja. Suojatoimet ovat siis tärkeät.
Majoitustilojen siivousta ja puhdistamista on tehostettu. Noudatamme majoitusta välittävien yritysten (esim. Booking.com ja Airbnb) toimintaohjeita. Tämä näkyy myös heidän sivustoillaan. Tottahan on, että tällainen kolmen tunnin tehosiivous ja desinfiointi vie voimia. Täytyy vain pitää huoli omasta jaksamisesta ulkoilemalla ja nukkumalla riittävästi.
Suomalainen kättelee toisia mennen tullen. Se on nyt pitänyt unohtaa. On kehitetty muita tapoja tervehtiä kuten esim. kyynärpällä koskettelu. Halaaminen ja poskisuudelmat eivät tule kysymykseenkään.
Laulaja laulaa: ”Ei aika mennyt koskaan palaa”. Ahdistavan tilanteen keskellä, sairauden ja taloudellisen kaaoksen myrskyssä muistelee helposti mennyttä ”hyvää” aikaa. Toisaalta kriisi voi olla myös mahdollisuus johonkin uuteen.
Muistetaan vastuullisuus toisiamme kohtaan. Rohkeutta elää tätä elämää. Luotetaan parempaan yhteiseen huomiseen!