Retkeillen luonnon syleilyyn | Silfvastas Holiday Homes
Siirry sisältöön

Retkeillen luonnon syleilyyn

Retkeily luonnossa on oikea terveysjysäys! Luonto ottaa syleilyynsä, hellii ja hoitaa. Vaellus metsissä, niityillä, pelloilla tai vesillä liikkuminen lisää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Olemmehan osa luontoa. 

Koko kehon hoitoa

Vajaa puolituntia retkeillen metsässä laskee stressitasoa ja verenpainetta. Hengitys rauhoittuu, ahdistus, masennus ja kireys helpottavat luonnon helmassa.

Vaeltaessasi metsässä tulet kulkeneeksi ihan huomamatta hyvinkin pitkiä matkoja. Vaihteleva maasto, jossa välillä kiipeät mäelle ylität mättäitä ja kiviä  kehittää kehoa monipuolisesti. Lihakset vahvistuvat, samoin sydän. Verenkierto vilkastuu ja aivot saavat runsaasti happea. Hengästymisen myötä hengitys syvenee ja keuhkot täyttyvät puhtaalla metsäilmalla. Metsästä kulkeutuu hyödyllisiä mikrobeja elimistöön suoliston hyödyksi. Vastustuskykykin paranee.

Aistit herkistyvät

Luonno keskellä aistit herkistyvät. Hiljaisuudessa alat kuulemaan lehtien havinan, tuulen huminan, sateen ropinan. Haistat maan ja havupuiden tuoksun. Voit kokea, miltä tuntuu silittää sammalmätästä, koskettaa karheaa kallion kylkeä. Miten aito ja täydellinen maku voikaan olla varvustaan suoraan poimitulla marjalla.

Suuntavaisto paranee metsässä liikuttaessa. Samoin kehittyy aivojen kyky arvioida suuntia, etäisyyksiä ja ympäristön muotoja suhteessa omaan itseen. Tasapainon kannalta varsinkin ikääntyvien ihmisten on hyvä kulkea metsäpolkuja.

Onpa olemassa sellainen hoitomuoto kuin metsäkylpy, jossa tietoisesti kohdataan luonto kaikilla aisteilla. Pysähdytään luonnon äärelle ohjatun retken vetäjän johdolla. (https://metsakylpy.fi/mita-on-metsakylpy/)

Majoitus, varusteet ja retkeilykohteet

On tosi tärkeää, että retkeilyn jälkeen on hyvä majoitus, jossa voit levätä ja palautua kenties voimiakin vaatineen retken jälkeen. Käy varaamassa suoraan kalentereista https://silfvastasholidayhomes.fi/

Luontoretkelle kannattaa hankkia hyvät retkivarusteet, varsinkin jalkineet ovat tärkeät liikuttaessa erilaisissa maastoissa. Tauot ovat tarpeen, joten varusta eväät ja juotavaa mukaan.

Lapinjärven lähialueelta löydät retkeilykohteita. Sivulinkkien kautta pääset tutustumaan kohteisiin paremmin. Tässä on kerrottu lyhyesti reiteistä.

Kallen kierros Loviisassa

Liljendalissa sijaitseva Kallen kierros on noin yhdentoista kilometrin mittainen vaelluspolku, joka kulkee läpi metsien, soiden ja kallioisten maisemien. Matkalla voi pysähtyä tauolle useammassa paikassa, parhaat evästelypaikat ovat Tenakallion kota reitin korkeimmalla kohdalla tai Hopjärven uimaranta (Taikaranta), jossa voi kesähelteillä pulahtaa myös vilvoittavaan järviveteen.”

Lue lisää: https://retkipaikka.fi/kallen-kierros-loviisan-liljendalissa/

Kallen kierros

Mäyräkallion luolasto -Lapinjärvi

Lapinjärven Mäyräkalliolta tiesin jo ennakkoon löytyvän jotain näkemisen arvoista, jopa poikkeuksellisen päräyttävää. Vaikka en ollut paikalla itse käynytkään, uskalsin ehdottaa sen yhdeksi kiertokohteeksi, kun läksin Suomen luolaseuran Dare Talvitien kanssa opastamaan Helsingin Sanomien Maria Petterssonia matkalle Uudenmaan vähemmän tunnetuille puolille.

Ajoimme metsätien haaraan, josta jalkauduimme. Kohti Mäyräkalliota näytti vievän metsäautotie. Alunmatkaa se oli hyvinkin ajokelpoisen näköinen, mutta mitä lähemmäs kalliota pääsimme, sitä huonomaksi uraksi se muuttui.

Kauempana kohosi valtava jyrkänne. Vaikka edessä oli pusikoita, saattoi tielle ati erottaa, että meidän ja jyrkänteen välissä oli paljon todella massiivisia lohkareita. Sitä, oliko niiden välissä luolia ei tielle erottanut. Ainoa tapa saada asiasta selvä oli mennä katsomaan itse.

Edessä avautui suomalaisittain hyvin tilava huone, josta luola jatkui muutamanakin haarana. Osa hieman avonaisempia, osa avorakoihin liittyviä. Päähaara vei alas rinteen myötäisesti luolan pimeimpiin osiin.”

Otteet tekstistä: 19.9.2013/ ANTTI HUTTUNEN

Lue lisää: https://retkipaikka.fi/mayrakallion-luolasto-lapinjarvi/

Mäyräkallion luolat

Kukuljärven vaellusreitti Loviisassa

Kukuljärven vaellusreitin lähtöpaikka on lähellä viehättävää Strömforsin ruukkia. Reitti kulkee kallioille ja soille ja tarjoaa melkoiset maisemat – ja korkeuserot! Kukuljärvellä voi pulahtaa vilvoittavaan veteen tai pitää grillaustauon tulipaikalla. Reitillä on myös toinen tulipaikka Kymijoen rannalla, kauniilla paikalla.”

Otteet tekstistä 19.5.2020/ LUONTOPOLKUMIES MIKA MARKKANEN

Lue lisää: https://retkipaikka.fi/kukuljarven-vaellusreitti-loviisassa/

Kukuljärven ritti

Askolan hiidenkirnut

”Askolan pitäjässä on maantie 163.n varrella Kortialan kylässä alue, jota kutsutaan Kirnukallioksi. Alueella sijaitsee maamme tähän mennessä löydetyistä näyttävin esiintymä hiiidenkirnuja. Pienessä jyrkässä rinteessä komeilee 20 lieriönmuotoista hiidenkirnua.”

Otteet tekstistä 29.11.2013/ LEINO

Lue lisää:  https://retkipaikka.fi/askolan-kirnukallioiden-hiidenkirnupuisto-kutkuttaa-mielikuvitusta/

Askolan hiidenkirnut

Bombergsgrottan

Liljendalin Eskilomin kylän liepeillä sijaitseva Bombergsgrottan oli jäänyt johonkin unholaan.  Luola on mielestäni eräs Suomen parhaista. Se on täysin pimeä, useita metrejä pitkä, monitahoinen ja vaatii  hieman rohkeuttakin seikkailijalta ujuttautua peruskallion alle. Itse pääsin tutustumaan kohteeseen elokuussa 2010, joten tämä kirjoitus perustuu tuon reissun kuviin ja muistelmiin.”

Otteet 27.11.2012/ LEINO

Lue lisää: https://retkipaikka.fi/bombergsgrottan-liljendal-loviisa/

https://luolaseura.fi/bombergsgrottan-on-helposti-lahestyttava-pieni-luola/

Bombergsgrottan

Kouvolan alueella

Tutustu myös näihin kohteisiin https://visitkouvola.fi/fi/palveluhakemisto/luonto-ja-retkeily

Lintuharrastajille

”Kymenlaakson Lintutieteellinen Yhdistys ry (KyLy) perustettiin vuonna 1977  kymenlaaksolaisten lintuharrastajien yhdyssiteeksi. 

KyLY on valtakunnallisen BirdLife Suomen jäsenjärjestö ja sen kautta osa maailmanlaajuista BirdLife Internationalia, joka on maailman johtava linnustonsuojelun asiantuntija. KyLY edistää lintujen suojelua, tutkimusta ja lintuharrastusta sekä toimii harrastajien ja tutkijoiden yhdyssiteenä.

Yksinäisen harrastajan hommaa? Ei välttämättä, vaikka moni harrastaja retkeilee mielellään myös yksikseen. Lintuharrastus on pitkälti myös sosiaalista toimintaa. KyLY:ssä on paljon toimintaa joka perustuu yhdessäoloon ja yhteistyöhön. Tällaisia ovat muun muassa yhteiset linturetket, jota yhdistys järjestää vuosittain. ”

https://www.kyly.fi/yhdistys/

Lintutornit https://www.kyly.fi/lintuharrastus/lintutornit/

varpuspöllö

Aktiviteeteista voit lukea lisää kotisivuilta osoitteesta: https://silfvastasholidayhomes.fi/Palvelut/Aktiviteetit ja mukavuudet

Majoitu Silfvastas Holiday Homes, josta suuntaat retkillesi! https://silfvastasholidayhomes.fi