Skip to main content

Hyvinvointia ja terveyttä

”Jos ei viina, sauna ja terva auta, niin tauti on kuolemaksi”

Näin toteaa vanha suomalainen sananlasku. Uskoisiko tuohon! Viina ehkä, kenties saunakin, mutta terva?  Vanha kansa taisi tietää, uskoi ja kokeili.

Ennen vanhaan ihmiset kokemusperäisesti uskoivat monenlaisiin parantaviin hoitokeinoihin. Olivatko ne tehottomia nk. uskomushoitoja, kuten nyt puhutaan? Nykytiede on mennyt eteenpäin ja on keinoja tutkia erilaisia asioita. Niinpä on voitu osoittaa, että ennen vanhaan ollaan oltu oikeilla jäljillä.

Alkoholi, viina, pirtu…

Viina on viisasten juoma. Pienessä määrin sen on sanottu olevan terveydelle hyväksi. Pieni tilkka, ”fingerporillinen” konjakkia voi tehdä hyvää sydämelle ja rauhoittaa. Jos viina pääsee isännäksi, niin voi käydä siten, että yksi annos on liikaa eikä tuhat enää riitä. On tunnettava rajansa. Moni kuvittelee hukuttavansa murheensa alkoholiin, mutta eivät ne huku, korkeintaan voivat hetkeksi unohtua.

Hyvässä seurassa tunnelman kohottajana alkoholi kohtuudella nautittuna voi vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin. Iloinen ja hyvä sosiaalinen yhteisö jo sinänsä tekee hyvää.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä sprii, pirtu, etanoli. On tunnettua, että alkoholilla sopivassa pitoisuudessa on mikrobeja tuhoava vaikutus. Onhan siitä esimerkkinä desinfiointiaineet, joilla pystytään vähentämään ja estämään haitallisten bakteerien ja virusten leviämistä.

Ennen vanhaan eläimiäkin hoidettiin viinalla, lähinnä tulehduksia. Tarina kertoo eläinlääkäristä, jonka luokse isäntä tuli pyytämään pirtureseptiä. ”No, sikako pitää saada neljälle jalalle?” kysyi lääkäri. ”Ei, kun isäntä nelinkontin.”. No, tarinat ovat tarinoita ja leikki sijansa saakoon.

Terva ja pihka, puusta molemmat

Tervaa on valmistettu monesta puulajista. Sitä  on käytetty mm. suksien pohjiin, soutuveneiden ja isompienkin alusten kestävyyden parantamiseksi. On arvioitu, että terva koostuu 10000 eri ainesosasta.  Asiantuntijat otaksuvat, että lääketieteellisesti tärkeimmät ainesosat ovat fenoleja ja aromaattisia hiilivetyjä. Niiden alkuperä (puu), maaperä ja muut ympäristön muuttuvat tekijät vaikuttavat tervan ominaisuuksiin.

Tervaa on käytetty erityisesti ihotautien hoidossa. Minulla oli lapsena polvi- ja kyynärtaipeissa kutiava ihottuma. Muistan käynnin lääkärissä, joka sanoi sen olevan maitoruven pikkuserkku. Sain pieniä sinisiä pillereitä ja ruskean mustakantisen lasipurkin, jossa oli tervasalvaa. Kyllä se ihottuma siitä sitten parani iän myötä tervalla tai ilman.

On olemassa myös tervasaippuaa ja tervashampoota, joista viimeksi mainittu kyllä auttaa päänahkan hilseilyyn.  Kokemusta on miehelläni. On kehitetty myös pihkasalvaa, joka auttaa ihon rohtumiin ja halkeiluun. Äidilläni oli tapana ottaa kuusesta valuvaan pihkaa suoraan havaisiin sormenpäihin.

”Haavanhoitoon, palovammoihin, auringon polttama iho, kynsisieni, halkeilevat sormenpäät ja kantapäät, herpes, poskiontelotulehdus, syylät,  ampiaisten ja hyttysten pistoihin nopea helpotus

Lisäksi pihkasalvaa suositellaan ruusuun, peräpukamiin, tulehtuneeseen ihoon ja säärihaavoihin. Myös makuuhaavat ja atooppinen iho, psoriasis ja hiivasieni ovat monipuolisen pihkasalvan käyttökohteita. Pihkasalva on sen takia todellinen luonnon ihmevoide.”

Sauna vanhin voitehista

Muistoja ja muisteloita

Saunassa on ennen vanhaan synnytty ja siellä on saatettu ihminen viimeiselle matkalle elämän päätyttyä. No, tällaista nyt ei enää Suomessa ole, mutta saunominen on kuitenkin yhä suomalaisille tärkeää.

Muistan itse lapsuudestani joulusaunan, jonka isä koristeli aattoiltana. Lauantaina oli vielä siihen aikaan koulua, josta palatessani sieraimiini tuli puusavun kodikas tuoksu.  Isä lämmitti saunaa. Usein oli ison puulämmitteisen kiukaan kiville laitettu alumiinipussiin makkaraa ja sekavihanneksia iltaruuaksi.

Kannattaa saunoa

Se edistää terveyttä ja hyvinvointia, näin ovat tutkijat todenneet.

Saunan terveysvaikutuksia on tutkittu jo vuosikymmeniä erityisesti Suomessa, Japanissa ja Saksassa. Vaikka tutkimus ei ole ollut systemaattista, vuosien varrella kertyneen tiedon perusteella voidaan ainakin olettaa, että saunasta on tai voi olla hyötyä monissa  tapauksissa (https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00927)

Sauna ja iho

On todettu, että saunominen parantaa ihon läpäisyestettä niin, ettei saunojan iho kuivu niin helposti kuin saunaa välttävän iho. Kesällä saunotaan usein, mikä saattaa selittää sen, että  kuivaihoisen iho ei kuivu niin paljon kuin talvella. Saunominen vaikuttaa myönteisesti myös ihosairauksissa kuten psoriasis, tali-ihottuma ja infektoitunut ihottuma.

Sauna, sydän ja verenkiertoelimistö

Verenpaineen on todettu alenevan jo puolen tunnin saunomisella. (Itä-Suomen yliopiston Sauna ja sydänterveys -tutkimusprojekti). Jos käyt säännöllisesti saunassa, sinulla on pienempi riski sairastua sydänsairauksiin, verenpainetautiin, aivoinfarktiin, Alzheimerin tautiin ja dementiaan. Lisäksi säännöllinen saunominen on yhteydessä pienempään sydänperäisen äkkikuoleman riskiin.

Saunominen voi myös vahvistaa immuunijärjestelmää ja vähentää kehon hiljaista eli matala-asteista tulehdusta. Saunomisen on havaittu olevan yhteydessä pienempään hengityselimistön sairauksien riskiin.

Jatkuvasta nuhasta kärsivä voi saada helpotusta saunomisesta, kun saunassa käydään 3–5 kertaa viikossa. Myös astmaatikot hyötyvät saunomisesta, sillä saunominen laajentaa keuhkoputkia.

Sauna ja stressi

Sauna tutkitusti rauhoittaa. Sauna ja sydänterveys -tutkimus  osoitti, että sykevälivaihtelu kasvoi saunomisen jälkeen. Suurempi sykevälivaihtelu viittaa autonomisen hermoston tasapainottumiseen ja stressitilan vähentymiseen.

Saunominen lisää endorfiinien, aivojen tuottamien ”sisäisten morfiinien” tuotantoa. Tämä voi selittää rentoutuneen ja rauhallisen olon saunomisen jälkeen. Saunominen rentouttaa kipeitä lihaksia, se helpottaa myös fibromyalgiaan ja reumaan liittyviä kipuja. Vaikutus perustuu ainakin osittain mielihyvähormoneihin eli endorfiineihin.

Silfvastas Holiday Homes tarjoaa sinulle ainutlaatuisen kokemuksen! Jokainen täällä vieraillut asiakkaamme on ollut ihastuksissaan kylvettyään aidossa suomalaisessa saunassa.

Maaseudun rauha, kohiseva koski ja satakielen laulu kesäaikaan. Talvella valkoiset hanget ja kirkas, syvänsininen tumma tähtitaivas on kokemus vailla vertaa. 

Viimeisimmät artikkelit